Film i undervisningen

Film kan användas i alla ämnen!

 • Filmen gör det möjligt att få visa sina förmågor på andra sätt än att skriva, positivt för elever som har svårigheter med att uttrycka sig i text!
 • I språk kan man använda sig av film för att till exempel utveckla sin berättarförmåga, spela in bokrecensioner och förklara svåra ord, träna på uttal, dokumentera sin språkutveckling i en ”filmdagbok”
 • I SO- och NO:  redovisa kunskaper i film, eller dokumentera en laboration (i stället för skriftlig inlämningsuppgift)
 • I praktisk/estetiska ämnen: dokumentera processen. Man kan filma när man tillverkar något i slöjden, tillagar något på hemkunskapen eller utför övningar på idrotten.
 • Gör barnprogram, faktaprogram, boktips, nyhetssändningar, dokumentärfilmer, talkshows, matlagningsprogram, novellfilmer….tänk utanför boxen! Låt eleverna spela in sina diskussioner, ämnesintegrera t ex svenska och musik där eleverna skriver manus till film och egen filmmusik… (de flesta tipsen ovan kommer från http://www.skolappar.nu/imovie/)

Några digitala verktyg

iMovie: Intuitivt, smidigt och snabbt

Är du pedagog och har tillgång till en iPad? Då är du lyckligt lottad. Har dina elever också tillgång till iPads…eller kanske Mac:ar? Då är du ännu mer lyckligt lottad. iMovie är lätt att använda både i datorn och paddan. Det har aldrig varit enklare att använda sig av film i undervisningen. Inga kablar eller överföringar är nödvändiga. Du har allt du behöver i iPaden! 

imovie

Pinnacle Studio (75 kr) Förutom bra grundfunktioner kommer Pinnacle Studio med en ganska stor uppsättning ljudeffekter, övergångar, titlar (textrutor) och montagemallar för stillbilder som har betydligt fler inställningsmöjligheter och kreativa alternativ än enklare appar.

pinnaclestudio

Animoto (gratis) -enkelt att skapa en snygg och proffsig film med bilder och filmklipp tagna med din telefon/iPad.

animoto

Skapa You-Tube konto – För att spara på hårddiskens utrymme och dela filmerna med varandra

Ett annat tips är att skapa ett YouTube-konto för klassen för att inte ta plats på hårddisken. Det är också lätt att dela filmerna sinsemellan: Lladda upp filmen direkt från iMovie och fundera på om  filmen ska vara offentlig och tillgänglig för alla, om den ska vara olistad vilket innebär att den ej går att söka fram, eller helt privat vilket kräver inloggningsuppgifter. 

Bloggar och resurser:

Annonser

2 reaktioner till “Film i undervisningen”

 1. Hej jag heter ju mikaela och jagöra undra om man kunde göra en film med klassen och lärare nåra till jag älskar att göra filmer på skolan men nu vetinte vi om vi kan göra film det blir lite strul i t. Går i höglundaskolan. D69 klass.

  1. Hej Mikaela,

   Kul att du har hittat till min blogg! Jag hjälper er gärna om jag kan. Vad exakt är det som strular och vilken app är det ni använder för att filma? Och använder ni iPads? Vilken klass går du i?

   Hälsningar från Sylvia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s