Appar – hitta rätt i appdjungeln

Kan en app vara pedagogisk?

Som jag ser det: En app kan vara användarvänlig och intuitiv, och kanske kan man säga att en app kan vara pedagogiskt uppbyggd? Att den är uppbyggd på ett sätt som gör att eleven lockas till, motiveras och aktiveras in i inlärningsprocesser. En del menar att en app aldrig kan var pedagogisk utan att en pedagog eller någon annan aktör utifrån ställer frågor för att få reda på hur eleven har tänkt och kommit fram till ett visst svar. Vad säger du?

En fundering som jag har är, att en app snarare borde kallas för didaktisk. En didaktisk app…? Vad är det eleverna ska lära sig och hur (vilka appar passar in här)? Appar kan användas till allt från presentationer, informationssökning, färdighetsträning, bild- och ljudbehandling och mycket mer. Det handlar om HUR pedagogen lägger upp sin undervisning: Vilka förmågor är det eleverna ska lära sig? Hur kan eleven träna och visa att hen ”kan”? Vilket är det centrala innehållet? Och det är såklart mer komplext än så här. NÄR lär sig faktiskt en elev och hur vet vi det? Dela gärna med dig av hur du tänker kring detta!

Känner du dig helt vilsen, finns det bra sidor att botanisera i. Nedan finns länkar till två samlingssidor för appar, där /föräldrar recencerat och betygssatt appar. Det finns instruktionsfilmer och tips på ”tänk utanför appen” på sidorna.

Samlingssidor för appar

skolappar  www.skolappar.nuSkolappar En sida där pedagogerrecenserar appar för iPad,iPhone,iPod Touchoch Android och kopplar till läroplanen.
pappasappar    www.pappasappar.sePappas Appar  En sajt som kopplar apparnas användningsområden till syfte och förmågor i läroplanen för grundskolan. Inriktningen är grundskola, men ofta kan apparna användas av barn i förskolan och elever på gymnasiet.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s